Novela històrica d´Alfred Bosch.
Situada a la Mallorca del Segle XIV. Dos cartògrafs (pare i fill) d´origen jueu reben un encàrreg molt especial del Rei de Barcelona: Confeccionar el mapamundi més bell i complert mai realitzat… que reflecteixi, amb tota l´exactitut possible que permetia l´època, les traces de tot el món conegut.
Conscients de l´importancia de l´obra els mestres es posen en marxa però decideixen fer dos mapes enlloc d´un: el Real i el Furtiu.
Aquest últim té la intenció d´incorporar totes aquelles històries aportades per navegants i viatgers de tot el món que no són del tot comprobades, fantasíes, llegendes que circulen, dites i suposicions que totes juntes suposen una eina d´un valor incalculable.
Un cop acabat, quan l´Atles Furtiu desapareix s´inicia un cap de fibló d´intrigues palauenques.
La novela, escrita en primera persona, es segueix de manera molt amena sota el fil d´un dels cartògrafs i va descrivint amb molta exactitut els designis de l´època, la fòbia cristiana contra els jueus, la barbària contra ells, les envejes i maquinacions a palau, les supersticions de la gent, les grans malalties i febres que decreixen les poblacions, fets històricament reals.
Mallorca es sitúa en el centre de la novela doncs fou una de les grans bases per a viatgers de tot el meditarrani, com a partida o simplement com a punt mig per abastir-se del tot necessari i recorrer Nord, Est, Sud i perquè no… l ´Oest.
Tot gira al voltant de l´Atles Furtiu, però al meu parer més que l´intriga en sí que et produeix la seva desaparició i els fets que això li comportarán al protagonista i a tots als que tinguin qualsevol relació amb el gran llibre, el que m´ha colmat més d´interès és la manera en què es narren les històries que l´envolten, amenes parrafades d´històrietes, que podrien ser reals, de móns desconeguts fins l´època. La imaginació s´escapa volant cap a aquestes terres, riques i inexplorades per l´home europeu… de ben segur, com ha demostrat la Història, un dels futurs pervertidors de les mateixes, sovint amparat sota la creu cristiana.
No us el perdeu si us agrada l´edat mitjana.